header gpv
Verblijftijd Gasbelvormen Temperatuur Druk Crushing deeltjes Reactrant Capaciteit Energiebalans Boortechniek
taal-en
taal-nl
Home CO2 Gravity Pressure Vessel GPV GPV techniek GPV toepassingen GPV Producten Soorten mineralen Levering mineralen Wetenschappelijk onderzoek Links Contact gegevens

 

Energie balans

 

De energiebalans is zeer bij een GPV zeer positief.

 

Bijna al de energie blijft in het systeem zitten. De binnenkomende vloeistof (in de binnenste buis, de zgn. DownComer) wordt opgewarmd door de omhullende buis. In deze omhullende buis stroomt het warme, uitgereageerd medium naar het oppervlak. Van het te reageren medium word dus zowel de druk (dieper omlaag stromen) als de temperatuur (opwarming) verhoogd. Terwijl van het uitstromende (gereageerde) medium zowel de druk als temperatuur gradueel verlaagd worden.

 

 

Energieverlies naar de omliggende grondlagen is na enige tijd minimaal.

Na verloop van tijd bedraagt dit minder dan 5 %. 

 

Het grootste gedeelte van het energieverlies gaat in de hogere uitgifte temperatuur zitten.

Afhankelijk van de gewenste uitgifte temperatuur kan hier aanvullend gekoeld worden om dit verlies nog meer te beperken.

 

Van alle geproduceerde energie blijft meer dan 25 % in het systeem zitten.

Dus een rendement van meer dan 75% !!!

 

 

Ook indien het proces geen warmte produceert biedt een GPV energetische voordelen.

De besparing op pompenergie zal voor zich spreken ("de U-buis"). Maar ook de opwarming biedt voordelen. Dit gebeurd onderin de reactor (waar de warmte noodzakelijk is en dus het meest efficiënt) en dan zal nog steeds een groot gedeelte van de energie tussen de omhoogstromende en omlaagstromende media uitgewisseld worden. Zodat het ingaande medium ruim voorverwarmd wordt.

 

 

 schema gpv2