header olivijn
 
10 kenmerken Waar zit olivijn Chemische reactie Reactie snelheid LCA Consequenties Offerte
taal-nltaal-en
Home CO2 Gravity Pressure Vessel GPV GPV techniek GPV toepassingen GPV Producten Soorten mineralen Levering mineralen Wetenschappelijk onderzoek Links Contact gegevens

 

Reactie snelheid

 

Over de reactie snelheid van Olivijn, onder natuurlijke omstandigheden,  is veel discussie.
Het gaat hier om een verweringsproces van een mineraal.

Geologen vinden dat de reactie heel snel gaat, immers ten op zichte van andere mineralen verweert het gesteente heel snel en
ze zijn gewend om in tijdseenheden van duizenden jaren te denken.

Proces technologen vinden de reactie natuurlijk heel langzaam, immers in de industrie gaat het om heel snelle reactie's (minuten in plaats van uren, laat staan jaren/eeuwen).

De waarheid ligt in het midden.
Er zijn een aantal formules die de reactie snelheid berekenen, de meest belangrijke variabelen zijn de temperatuur en druk.
Andere aspecten die de reactie snelheid beinvloeden worden helaas in de formules niet meegenomen, zoals invloed van bacterieen, ionen uitwisseling, organische zuren, plantenwortels, pH waarde e.d.

Bij de keuze van het soort olivijn en de dimensionering van het korreldiameter, zal dus altijd rekening gehouden worden met de levensduur van het product.
Afhankelijk van de omstandigheden is het mogelijk de reactiesnelheid van het product te laten verlopen tussen enkele uren en miljoenen jaren.

Image0003